Waarom ik regelmatig een workation inplan
Even uit mijn dagelijkse ritme en focus op mijn vooraf opgestelde doelen. Dat is wat een workation is voor mij. Ik plan er in elk geval een of twee per jaar sinds ik het heb geprobeerd, want ik maak enorme stappen op zo’n werktrip. De ene keer focus ik op mijn bedrijfsdoelen, de andere keer op het produceren. Meer weten over workations? Lees dan vooral even verder.
Werken en vakantie vieren, voorheen was het een losstaand iets. Vakantie is vrije tijd en dan ben je niet met werk bezig. Houd het dus vooral gescheiden, dat was het credo. WAS inderdaad, want tegenwoordig lees je veel vaker dat mensen werk en vakantie combineren. Kijk maar naar de toename in digital nomads en remote working-trend. Er zijn speciale Facebook-groepen voor en op Instagram vind je ze met de juiste hashtags; de ene naar de andere idyllische werkplek vliegt je om de oren.
Maar wat is een workation? Het is een combinatie van vakantie houden en werken voor een periode langer dan 24 uur. (Bij minder dan 24 uur ben je aan het flexwerken, naar mijn mening.) Klinkt logisch toch? De beleving van veelal wat jongere generaties ten aanzien van werk is aan het veranderen. Werk is een middel om te kunnen leven; we leven niet om te werken. Iets waar ik het absoluut mee eens ben (betekent niet dat ik mijn werk niet leuk of interessant vind).
Hybride werken, trend of iets wat al bekend was?
En wat nu als je werk hebt dat niet per se op een vaste plek hoeft te zijn? Als de coronapandemie ons iets heeft doen inzien, is dat het steeds op een vaste werklocatie (disclaimer: dit geldt dus helaas niet voor alle beroepen) zijn niet nodig is zolang je online verbinding hebt met het “thuis”front. Hybride werken is (noodgedwongen) een trend geworden bij werkgevers; iets wat zelfstandigen natuurlijk al wisten.
Werk is een onderdeel van je leven waar je veel tijd mee kwijt kan zijn (denk aan reistijd) en steeds dezelfde lunchwandeling (met of zonder collega’s) gaat ook vervelen. Maar wat nou als je al op een andere plek dan je reguliere werkplek bent? Een inspirerende, nieuwe omgeving voor je lunchwandeling, waarna je met creatieve, innovatieve ideeën terugkomt.
Daarnaast, en dit is voor mij de belangrijkste, er is geen afleiding van andere dingen die je allemaal wilt of moet doen. Er is geen herrie van de kantoortuin of je gezin, waardoor je concentratie veel hoger is tijdens het werken.
Voordelen van een workation
- Het verhoogt je productiviteit
- Het verhoogt creativiteit
- Focus! Betere concentratie
- Inspiratie
- Hogere motivatie (tijdens en naderhand)
- Je hoeft geen vrije dagen op te nemen (zolang je verantwoordelijk aan het werk bent)
- Je koppelt plezier (van de vakantie) aan je werk. Denk aan het geluid van de golven of de fluitende vogels tijdens je werkuren achter de laptop. Positief toch?
Samen draagt dit allemaal bij aan je werkgeluk. Welke werkgever wil dit nu niet? Het betekent vaak dat werknemers trouwer zijn aan het bedrijf of merk en daardoor ook betere ambassadeurs voor dit bedrijf of merk. Ofwel, perfecte onderhandelingsargumenten als jij dit met een opdrachtgever of werkgever bespreekt…
Wanneer kies je voor een workation?
Het is op bepaalde momenten van belang om een goede scheidingslijn te hebben tussen werken en ontspanning.
Waar boek ik een workation?
De bestemming voor je werkvakantie is aan jou. Het ligt aan je doelen, maar ook: waar ga jij goed op? Wat werkt voor jou? Bij mij is complete afzondering in een hutje in de natuur fantastisch als ik veel wil produceren, of als ik echt even wil mijmeren over de toekomst van mijn bedrijf of carrière. Ik hoef daarvoor niet per se naar het buitenland. Maar inspiratie vind ik juist weer op nieuwe plekken, in gesprekken met nieuwe mensen. Daarvoor zoek ik juist liever een nieuwe stad op. Soms in het buitenland; nieuwe culturen en gebruiken geven juist een andere zienswijze. Maar ik hoef ook niet altijd op workation; een dagje flexwerken op een nieuw kantoor met andere ondernemers is ook al inzichtelijk.
Veel commerciële aanbieders zijn al ingesproken op de workation-trend. Zo biedt TUI al een aantal speciale bestemming aan. Daarnaast heeft Europarks (voorheen Droomparken) Tiny Offices bij een aantal van hun Tiny Houses. Die op de Veluwe zijn een mooi voorbeeld. Laatstgenoemde Tiny Offices zou ik graag eens uitproberen, want het lijkt me perfect voor mij zo midden in de natuur, terwijl mijn gezin in een cottage alvast vakantie viert. Je kan je workation in combinatie met een gezin namelijk ook prima een paar dagen verlengen met echte vakantiedagen.
Geen workation is hetzelfde
Er zijn verschillende vormen van een werkvakantie:
- Individueel
- Georganiseerd met een (deels) inhoudelijk programma
- Op een andere (buitenlandse) locatie binnen je eigen organisatie?
Alleen op werkvakantie
Momenteel is dit mijn meest favoriete vorm. Heer-lijk. Het liefst huur ik een trekkershut of boshuisje, wel of niet op een vakantiepark, en wissel ik werken achter mijn laptopje af met wandelingen door de natuur in Nederland. Het is een goedkopere vorm van workation en ik krijg veel gedaan en er veel werkplezier en inspiratie voor terug.
Je kan natuurlijk ook via Airbnb een leuk/goedkoop appartementje in bijvoorbeeld Valencia scoren en daar hetzelfde doen, als dat je ding is. Je kan op zoek naar co-workingspaces in een nieuwe stad. Een campervan huren/kopen, door Europa rijden en vanuit daar werken als digital nomad/remote worker is ook een optie. (Volg vooral mijn oud-collega Tara en haar man Bob via Ciao Campers of Maaike Duijn via Reisgelukjes; heerlijke reis/werk inspiratie!) De workation-wereld is groot, zal ik maar zeggen.
Georganiseerde workations
Ik ben nog niet op een georganiseerde workation geweest. Momenteel zie ik mezelf dat voorlopig ook niet doen. Ik vind het fijn om mijn eigen agenda en planning te bepalen. Ik weet welke momenten ik ontspanning nodig heb en op welke momenten ik het best presteer. De vrijheid om zelf te bepalen vind ik lastig loslaten. Daarnaast zijn georganiseerde workations best prijzig (vaak moet je er zelf ook nog een vliegticket bij boeken, dus let op!). De hoge kosten, gecombineerd met de twijfel of het aftrekbaar is/vergoed wordt, is een hoge drempel. Dat zegt overigens niks over de waarde die zo’n workation je wel kan brengen natuurlijk.
Er zijn diverse aanbieders: je hebt reisorganisaties die vooral een locatie bieden, gefaciliteerd met ergonomische werkplekken en je hebt zakelijke ondernemers die vaak een programma – naar hun (gerelateerde) expertise – bieden.
Enkele voorbeelden (niet gesponsord)
- Structuurjunkie Workation in Oostenrijk door ondernemer Cynthia Schultz
- Workation Bali door ondernemer Dutch Digital Nomad Grysilde
- The Souk Department – workations in Marrakech door ondernemer Claimy
- TUI Workation
- Europarcs Workation in een Tiny Office
Daarnaast hoor ik ook vaker dat ondernemers samen op workation gaan. Samen een groter boshuis of appartement huren en vanuit hier optrekken als een co-working. Ieder werkend aan zijn eigen doelen, aan of in het bedrijf, maar wel samen eten of er op uit trekken wanneer daar behoefte aan is… Ook hier heb ik (nog) geen ervaring in, maar er zijn al wel wat plannen in de maak dus wie weet lees je er binnenkort meer over…
Wie betaalt de kosten?
Niet onbelangrijk is om het ook even te hebben over de kosten. Werk je in loondienst, dan is het goed om er eens met je werkgever over in gesprek te gaan. Wellicht zijn er geldpotjes in de organisatie onder de noemer ‘werkgeluk’, ‘hybride werken’ of iets dergelijks die een bijdrage leveren. Als het goed is, hoef je in elk geval niet te ‘betalen met vakantiedagen’, je bent immers gewoon aan het werk.
Ben je zelfstandige? Dan is het goed om eerst te overleggen met een belastingadviseur of de Belastingdienst. Op workation met de veronderstelling dat het wel aftrekbaar is, lijkt me onverstandig. De Belastingdienst kijkt namelijk naar hoeveel kosten je al in een jaar gemaakt hebt. Daarnaast is wat voor werk je doet en of de inhoud van een workation passend daarbij is, is ook van invloed. De soort workation is van invloed, zo kan een georganiseerde workation met vakinhoudelijk programma worden gezien als een studiereis… Zoals gezegd, overleg met de experts; wat ik op financieel gebied niet ben. Daarbij… regels veranderen regelmatig.
Workation: wat wil jij?
De belangrijkste vraag bij een workation blijft: wat wil jij? Daarna komen de volgende vragen die je moet beantwoorden. Wat past bij jou? Wil je alleen of met een groep? Waar wil je naartoe? Wat ga je er doen? Als loonwerker: kan je er werken aan je reguliere taken/wat heb je daarvoor nodig? Als zelfstandige: welke doelen stel je jezelf, workwise? Aan je bedrijf werken? In je bedrijf werken? Welke omstandigheden heb je nodig? Hoeveel geld wil je uitgeven?
Anders dan bij een gewone vakantie zijn dit vragen die handig zijn om vooraf te regelen. De workation-voorpret noem ik het maar even. Binnenkort meer hierover.
Voor nu ben je alvast een heleboel informatie rijker. Ik ben wel benieuwd, ga je de kennis binnenkort in de praktijk brengen? Vertel me meer! Laat je het me weten in een reactie?
Wil je weten hoe ik mijn eerste workation heb ervaren? Daar heb ik al eerder een blogpost over geschreven. Je leest hem hier.