Taking a break from digital living - digital detox (pexels)

Take a digital break

Offline is de nieuwe luxe. Voor mij is het de hoogste tijd voor een digitale detox en bewuster om te gaan met hoe ik mijn digitale tijd doorbreng. Doe je met me mee?

Een paar jaar geleden schreef ik een artikel voor Techgirl.com over het nemen van een pauze in je digitale leven. En tijdens de Nederlandse ‘lockdown’ om de verspreiding van het coronavirus te beperken werd ik eraan herinnerd dat onze digitale verbinding op dagelijkse basis van grote invloed is op je gezondheid. Ik staarde uren per dag naar mijn laptop, die ik na mijn werk verruilde voor mijn telefoon en tv.

Digitale connecties

Ik hunkerde naar die verbinding met collega’s en geliefden via Whatsapp en videobellen, want kletsen bij de koffie en knuffelen was onmogelijk tijdens de lockdown. Zelfs boodschappen worden in een online mandje gedeponeerd en bezorgd. We zijn tegenwoordig “afhankelijk” van ons digitale leven en daarom is het makkelijk om een oude gewoonte als ‘gehecht zijn aan je telefoon/tablet/vul maar in’ terug te laten komen. En helaas moet ik toegeven, dat het bij mij nu nog ingesleten gedrag is.

Het resultaat op mijn gezondheid: minder energie, verlies van concentratie en focus. En nog minder tijd om de dingen te doen die ik van mezelf moet doen (zoals sporten), omdat ik de tijd kwijt ben met het bingewatchen op Netflix, Disney+, Instagram Stories en YouTubevideo’s.

Take charge and recharge. Digital detox, I’m back.

Ik ben niet op zoek naar digitale oplossingen (hoewel er veel online uitdagingen en gidsen zijn) of fulltime detoxen. Voorlopig investeer ik tijd om ervoor te zorgen dat er niet zoveel triggers zijn om me weer online te lokken.

Wat ik nu ga doen

  • – Deze week neem ik 30 minuten de tijd om mijn inbox te ontdoen van reclame en nieuwsbrieven (geen triggers meer).
  • – Tijdens maaltijden en gezinstijd staat mijn telefoon op vliegtuigmodus en op een plank (geen afleiding meer voor mij en mijn kinderen).
  • – Mijn telefoon wordt verbannen uit de slaapkamer (geen scrolsessies meer ’s avonds laat of ’s ochtends vroeg)
  • – Ik zal Forest (app) gebruiken om me echt op de taak te concentreren (zelfs schoonmaken en sporten) (geen verlokkingen meer naar sociale media en niet-onmiddellijke reacties)

Na een maand reflecteer ik en pas ik aan waar nodig. Kleine stapjes, want resultaten zijn duurzamer op die manier. Klinkt goed toch? Nu nog in praktijk brengen. Heb je tips, laat het me weten via DM op Instagram! En ik zie ze wel als ik weer online ben. Mocht jij ook aan de digitale detox beginnen, veel succes en veel plezier met de tijd die je vrijmaakt.