40 levenslessen Wendy Kloezeman (Miquel Bruna/Pexels)

40 levenslessen van een veertigjarige

Veertig. Veer-tig. Vier-nul. Dat is mijn leeftijd vanaf vandaag. En dat ga ik vieren met taart, vrienden en familie. Maar ik vier ook met jou. Ik zet in deze blogpost veertig levenslessen op een rij. Lees verder en lach, huiver en doe er je voordeel mee.

Het mooiste cadeau heb ik mezelf al gegeven. Het lef om er gewoon voor het gaan. Voor het (eindelijk) lanceren van wendykloezeman.nl, het openbaar maken van mijn diensten en bijbehorende prijzen, voor mezelf op te komen op alle fronten.

Omdenken, Wendy

Waar ik voorheen nog wel eens dacht dat elk jaartje dat ik er bij op telde bijdroeg aan een aftakeling (rimpels, aargh), merk ik dat ik ergens in het afgelopen decennium een switch heb gemaakt. Ouder worden is een privilege.

En dat mag gevierd worden. Ik kan zo flauw zijn en zeggen dat onderstaande veertig levenslessen (lees vooral verder) al een traktatie zijn, maar dat doe ik niet. Wat ik wel doe: masterclasses weggeven. Gratis. Vier stuks totaal, voor elk decennium eentje. Dus ben je zelfstandig ondernemer (geen groot corporate bedrijf, want jullie hebben budget genoeg om er eentje bij me te boeken lijkt me zo) en denk je ‘Hey, daar heb ik behoefte aan!’, blijf dan even doorlezen tot het einde van dit artikel.

Daar komen ze, mijn levenslessen:

 1. Creëer in plaats van reageer

Neem het heft in eigen handen of leef reactief. Zoals ik zei: ik wacht niet langer en ga er voor. Mijn eigen bedrijf naast een baan in loondienst. Het aangrijpen van nieuwe kansen. Je kunt wel wachten tot dat ene moment zich aandient, maar wanneer is dat? Wanneer ben je goed genoeg? Wie bepaalt dat? Jijzelf toch! Leef in het nu. Je bent goed genoeg.

 1. Wees trots op jezelf.

Alleen jij hebt dit pad bewandeld op JOUW manier.

 1. Het leven gaat om relaties.

Geld, macht en invloed zijn bijzaak. Het gaat om hoe je je voelt bij anderen en het gevoel dat jij hen geeft.

 1. Aannames zijn nooit goed.

Of het nu in je relatie, vriendschap of zakelijke samenwerking is. Spreek uit, spreek af. Communiceer verwachtingen, zoals gezegd: een ander kan niet in je hoofd kijken.

 1. Ken je zwakke punten.

Het maakt je niet zwak, maar juist sterk. Zelfkennis biedt vrijheid.

 1. Fouten maken moet.

Niet durven falen zorgt voor stilstand. Fouten zijn het bewijs dat je iets hebt geprobeerd. Denk aan Einstein: ‘Je faalt nooit totdat je het opgeeft’. Of anders aan Thomas Edison die na talloze pogingen nog steeds geen werkende gloeilamp had uitgevonden; zijn reactie: ‘Ik heb niet gefaald, ik heb simpelweg tienduizend manieren gevonden die niet werken’.

 1. Door anderen te helpen, help je ook jezelf.
 1. Kleine zaken doen ertoe.

Een fijn sloom zondagontbijt met je gezin, de teug warme chocomelk na een barre wandeltocht in een winterlandschap, genieten van koffie als het huis nog stil is, de geur van pasgemaaid gras. Ze gebeuren vaker dan de grote dingen, maar we staan veel minder stil bij deze kleine geluksmomentjes.

 1. Als je een reden hebt om iets te doen, gaat het makkelijker.
 1. Niet alles persoonlijk opvatten.

Een opmerking, actie van iemand zegt vaak meer over deze persoon dan over jou.

 1. Weet wanneer je sorry zegt.

Sommigen zeggen het vaak uit gewoonte, op onnodige momenten en dan verliest het zijn betekenis. Maar excuses kan op het juiste moment heel krachtig zijn.

 1. Investeer in jezelf.

Wil je een cursus doen? Doen! Geeft een outfit of lippenstift je zelfvertrouwen? Doen! Zit je vast in een patroon, je verleden of je eigen hoofd? Gun jezelf een praatsessie bij een professional. Nogmaals: zelfkennis geeft meer vrijheid.

 1. Vriendelijkheid doet er toe.

Zelfs de kleinste uiting kan een ander goed gevoel geven. Glimlach dus eens naar een vreemde. Bonus: het draagt ook bij aan jouw humeur.

 1. Onderschat de kracht van plezier hebben niet.

Zorg dat je elke dag plezier hebt. Het leven is kort, geniet ervan.

 1. Woorden doen ertoe.

Kies ze met zorg, want de verkeerde woorden zorgen voor wonden en kan je niet meer terughalen. Daarnaast, de juiste woorden kunnen helen en een verschil maken.

 1. Perfectie in mensen en je leven saai.

Het zijn juist de foutjes, rafels en onvoorziene zaken die het leven kleur en diepgang geven. Het vormt je tot wie je bent.

 1. Leer nee zeggen.
 1. Kijk ook eens om je heen (en niet op je telefoon).

Er is zoveel moois te zien.

 1. Ervaringen zijn belangrijker dan spullen.

Lol en herinneringen gaan een leven lang mee.

 1. Drink genoeg water.

Hier heb ik nog regelmatig moeite mee (ik vergeet het gewoon als ik aan het werk ben bijvoorbeeld). Daarom heb ik een app op mijn gsm die me helpt herinneren.

 1. Weet hoe je ontspant.

Ik ga goed op een wandeling in het bos, creatieve uitspattingen in een (bullet)journal, met een boek/bingewaardige serie in de achtertuin of in bad.

 1. Reizen verrijkt.

Ik houd van mijn thuisbasis; het is mijn veilige plek. Maar ik heb zoveel meer geleerd over mezelf, mensen, maatschappij en de wereld buiten de gebaande paden. En een low-budget: reizen kan ook via een boek: die kan je naar nieuwe werelden brengen…

 1. Weet waar je cirkel van invloed begint en ophoudt.

Waar je geen invloed op hebt, loslaten.

 1. Luister elke dag.

Je partner, kinderen, vrienden, familie of gewoon je omgeving kunnen zomaar ineens inspiratie, motivatie of een mooie herinnering bieden die je later koestert.

 1. Pick your battles.

Niet elke discussie is de moeite waard om aan te gaan.

 1. Een opgeruimd huis is (voor mij) een opgeruimd hoofd.
 1. Slaap is heilig. Maak er tijd voor.
 1. Begin af en toe de dag eens 30 of 60 minuten eerder.

Zo hoef je niet gehaast te leven. Ik vind het een verademing om eerder wakker te zijn dan mijn gezin. Doen wat ik wil in een stil huis, heerlijk.

 1. Je kan niet iedereen gelukkig maken.
 1. Behandel jezelf zoals je ook een ander zou behandelen.
 1. Gedachten zijn niet echt.

Een gedachte kan realiteit worden als je dat toestaat, maar waarom zou je? Er schiet dagelijks veel (negativiteit) door je hoofd, maar je hoeft niet overal naar te luisteren. Laat gedachtes komen, maar ook vooral weer gaan.

 1. Zorg eerst voor jezelf.

Wel eens met het vliegtuig gereisd? Daar moet je volgens veiligheidsinstructies van het cabinepersoneel ook eerst jezelf een zuurstofmasker op doen. Als jij energie (zuurstof) hebt, kan je dat weer doorgeven aan een ander. Zo simpel is het.

 1. Luister naar je onderbuikgevoel.

Het is een uiting van je intuïtie, dat gebaseerd is op eerdere ervaringen en inzichten.

 1. Blijf leren.

Het houdt je wakker en alert.

 1. Beweeg.

Ik voel me altijd beter na een wandeling of sportsessie. Iets met endorfines geloof ik.

 1. Weet waarom je iets uitstelt

Uitstellen doen we allemaal. Probeer je bewust te worden van de keuzes die je maakt op basis van snel en kort geluk. Toch liever langzaam en langer geluk?

 1. Vorm altijd je eigen mening

Meteen oordelen zit in ons omdat we op zoek zijn naar zekerheid. Hoe fijn een review of mening van een ander ook kan zijn, je weet pas wat iets of iemand voor jou kan betekenen als je het zelf ervaart.

 1. Doe eens gek.

Maak van je leven een mooie tijd. Het leven is te kort en waardevol om alleen maar serieus te zijn.

 1. Heb geduld.

Een plantje dat een jaar lang elke dag water krijgt groeit uit tot een prachtig iets.

 1. Liefde is het antwoord op alles. Altijd.

En als je er nu nog bent, tof dat je alle levenslessen hebt gelezen. Misschien herken je er wel wat van jezelf in; laat het me weten! Op naar een mooi nieuw levensjaar. Bedankt dat je erbij bent. Ik vind het echt te gek.

En dan nu over mijn cadeautje: de masterclasses.

Ben je zelfstandig ondernemer/eenpitter en heb je hier wel oren naar? Wat je moet doen om kans te maken op een van deze vier sessies: kies een masterclass en e-mail me je keuze; maar laat vooral ook even weten waarom je deze wilt. Dat is het. Over een maandje kijk ik naar de inzendingen en laat ik weten wie de gelukkigen zijn met wie ik mijn jarenlange kennis gratis ga delen.