Werkplek in de trekkershut van Erve Punte in Losser - workation (Wendy Kloezeman)

Zo heb ik mijn eerste workation ervaren

Ik las erover via een Instagram-account van een ondernemer: een workation. Ze liet het heerlijk klinken: nieuwe, inspirerende omgeving, productiever en opgeladen en vol nieuwe motivatie thuiskomen. ‘Dat wil ik ook’, dacht ik.

Mijn budget (en gezin) liet een vakantie in het buitenland niet toe, maar een trekkershut op een Twentse camping, dat paste ook prima in mijn plan en zo geschiedde. En het was geweldig.

Via de website van Natuurhuisje vind ik een fijn uitziend plekje op Erve Punte, een trekkershut op een camping in Losser. Ik word gastvrij ontvangen en blijk de eerste ondernemer te zijn die gebruik maakt van de trekkershut. “Normaal gesproken komen er veel vakantiegangers die op doorreis zijn”, aldus de campingeigenaar.

Ik krijg mijn sleutel en doe de deuren open: een slaapbankje, tweepersoonsbed, tafel en twee krukjes, keukentje en eigen toilet. Het is mijn werkplek de komende tweeëneenhalve dag. Ik pak mijn koffer uit, installeer mijn laptop en notitieblokken op mijn tot bureau omgedoopte tafel en bezin. Waar wil ik beginnen?

Ik krijg bakken met werk gedaan

Voor vertrek heb ik een to do-lijst gemaakt, op thema gesorteerd. Het plan is om in blokken te gaan batchen. Muziekje op, telefoon-blokkeer-app aan en gaan met die banaan. En het werkt als een tiet. Elke paar tijdblokken (ik werk meestal in blokken van 25 minuten en neem dan even pauze om kop thee of koffie met of zonder snack te pakken, even te rekken en te strekken) wissel ik van thema en struin ik daarvoor even rond over de camping of door het nabijgelegen bos om daarna met nieuw opgesnoven inspiratie (en het oude thema los te laten) weer fris aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn er ook eet- en plaspauzes.

Ik vind het heerlijk. Net zoals de Insta-influencer al vertelde, ik krijg bakken met werk gedaan. Ik werk aan en in mijn bedrijf. Ik hoef alleen niet, net als zij, daarvoor naar het buitenland. Alhoewel dat natuurlijk zeer idyllisch is.

Maar er zijn ook nadelen

Ik merk op, dat het heerlijk is om geen rekening te hoeven houden met een sluitende flexwerk/horecalocatie, dat ik me niet hoef aan te passen aan het ritme van mijn gezin. Zit ik een creatieve flow, dan kan ik gewoon even doorgaan. Niemand die mij stoort en niemand die ik in de weg zit. Het werkt voor mij. En dat is precies waar ik soms naar op zoek ben.

Een nadeel aan deze specifieke plek: mijn werkplek is niet ergonomisch. Maar het stoort me een stuk minder dan wanneer ik op mijn reguliere werkplek ben. Waarom? Omdat deze plek zoveel andere extraatjes heeft. Ik kan vaak genoeg van houding wisselen (even liggend op bed brainstormen, op al typend op de slaapbank), dus last van mijn rug krijg ik niet. Komt natuurlijk ook door dat rekken en strekken en de wandelingen tussendoor.

Een ander nadeel, het kost mij geld. De overnachtingen zijn niet gratis. Maar in de tweeëneenhalve dag werken in de trekkershut heb ik meer gedaan dan ik normaliter in een week gedaan krijg. Dus ik heb ook winst: tijd. En dat is mij zeker wat waard, want ik heb nu de keuze: nog meer opdrachten aannemen en geld verdienen of extra tijd spenderen met mijn gezin.

Is een workation ook iets voor jou na mijn verhaal? Ik hoop het. Ik ben inmiddels al twee keer teruggegaan naar dezelfde plek en elke keer kom ik met bakken aan inspiratie, producten en afgevinkte to do-lijsten terug.

Misschien niet meteen een nachtje weg, maar gewoon een dagje op een andere plek werken? Kijk dan ook eens op de blog FlexTukkers (die ik samen met mede-FlexTukker en fotografe Tessa Wiegerinck heb opgezet); hier vind je veel flexwerkplekken in Twente waar je soms (gratis) voor een dagje kan neerstrijken.

Extra notitie: dit artikel is niet gesponsord. Ik heb deze workation op eigen kosten gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *